perjantai 27. syyskuuta 2013

Favicon: Mikä, miten tehdä Paintilla & miten liittää blogiin

Ensimmäinen aiheemme on Faviconit. Favicon neliön muotoinen (korkeus & leveys tismalleen samat, esim. 134 x 134) ikoni, joka on määritelty internetsivulle. Alla oleva kuva havainnollistaa faviconit.


MITEN TEHDÄ: PAINT

Neuvon nyt, miten sellaisen voi tehdä Paintilla. Faviconin voi tehdä muillakin ohjelmilla, mutta itse tykkään tehdä etenkin tekstifaviconin Paintilla, joka on yleensä tietokoneella oleva valmisohjelma.

1. Avaa paint ja valitse "Muuta kokoa".


2. Avautuu ikkuna. Klikkaa itsesi Kuvapisteet-kohtaan. Ensimmäisenä klikkaa kohtaa "Säilytä kuvasuhde" alla olevan kuvan mukaan. Sen jälkeen muuta vaaka- ja pysty samankokoiseksi esim. kokoon 200.3. Sitten klikkaa työkaluvalikossa olevaa A-kuvaketta, jolloin pääset kirjoittamaan tekstiä. Kannattaa valita mieleinen fontti ja fonttikoko. Mallissa olen käyttänyt fonttia Corbel ja kokoa 150.

4. Kuten varmaan huomasit, kirjain ei ole valkoisen pohjan keskellä. Se kannattaa siirtää keskelle, jolloin silmä lepää. Klikkaa kohtaa valitse -> suorakaiteen muotoinen valinta.


5. Rajaa suorakaiteella kirjain siten, että kirjaimen ympärille jää vähän valkoista tilaa. Sitten klikkaa hiiren oikeaa puolta ja kohtaa "Kopioi".6. Tehtävänä on peittää kirjain, ja itse teen peittämisen alla olevan kuvan tavoin (voit myös klikata oikealla hiirellä "poista"-kohtaa). Valitse suorakaide tai pyöristetty suorakulmio, klikkaa "Täyttö"-kohdasta "Tasainen väri" ja varmista, että Väri 1 ja Väri 2 ovat valkoisia (= pohjan värisiä). Sitten vain vedä suorakulmio kirjaimen/kuvan päälle.


7. Klikkaa kohdasta liitä, jolloin kopioitu kirjain tulee näkyviin. Nyt voit vetää kirjaimen haluamallesi kohdalle. Suosittelen keskikohtaa.


8. Tadaa, valmista! B on keskellä! Sitten vain tallennat kuvan haluamaasi muotoon (itse suosittelen png- tai jpeg-muotoa).

MITEN LIITTÄÄ FAVICON BLOGIIN?

Kun olet tehnyt Faviconin, haluat varmasti liittää sen blogiisi. Suosittelen sitä todellakin, sillä bloggerin oma Favicon on tylsä ja kertoo siitä, ettei blogiin ole jaksettu nähdä vaivaa.

HUOMIO! Faviconin päivittymisessä voi kestää päiviä, jopa viikko!

1. Mene bloggerin hallintapaneeliin. Klikkaa blogisi nimeä.


 2. Klikkaa vasemmassa reunassa olevasta listasta Ulkoasua. Sen jälkeen klikkaa "Muokkaa"-kohtaa, joka on ympyröity punaisella.


3. Avautuu ikkuna, josta klikkaa "Selaa"-kohtaa.


4. Kun olet valinnut tekemäsi faviconin, klikkaa "Tallenna"-kohtaa ja valmista tuli!


Toivottavasti tajusitte, ja kommentoikaa ihmeessä, jos Faviconeista jäi jotain kysyttävää! Autan, jos osaan.

7 kommenttia:

 1. Mooi! Mulla ei ainakaan itsellä näy, että favicon olisi muuttunut vaikka ohjeiden mukaisesti tein. Missä voisi olla vika?

  It´s Time To Rock

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Faviconin näkymisessä voi mennä monta arkipäivää. Mulla on muistaakseni joskus mennyt jopa reilu viikko, joten ei kannata huolestua, vaikkei favi heti näkyisikään :-) Jos favi ei kuitenkaan ilmesty oikeanlaisena kahden viikon sisällä, ota taas yhteyttä ja koitetaan ratkasta ongelma!

   Poista
 2. Hei! Lisäsin faviconin, mutta huomasin että sen neliötausta näkyy typerästi :/ Varsinkin jos avaa uuden välilehden faviconiin jää valkoinen neliö ja keskellä kuva, kun haluaisin vain pelkän kuva näkyvän, niinkuin sun blogissa. En tiedä ymmärsitkö, joten käy katsomassa mun blogista mitä tarkoitin! :'D
  http://netta-stopforaminute.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitti hyvästä selityksestä ja blogin linkkaamisesta. :)
   Eli sun pitää tehdä faviconillesi läpinäkyvä tausta esimerkiksi GIMPillä tai Paint.netillä. Tässä sulle Paint.netillä läpinäkyvän taustan tekemiseen ohjevideo (aloita katsomaan n. 2:00 kohdasta).
   https://www.youtube.com/watch?v=wWPJz330VRk
   Muistathan tallentaa favin .png-muodossa!

   Poista
 3. Hei! Voisitko neuvoa miten voisi tehdä kuvafaviconin(?), kuten blogissa http://ponielamaas.blogspot.fi ? Ja tässä minun blogini: kaikkikarvakorvista.blogspot.com

  VastaaPoista

MUISTA LINKATA BLOGISI !! -> näin ongelman ratkominen / auttaminen osaltani onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla! :-)